GPBM Nordic AB, ägare till Housegard och CGS, har släppt sina första tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer (EPD) för pulverbrandsläckare. Det markerar en klar fördjupning i företagets hållbarhetsstrategi.EPD‑dokumenten täcker hela livscykeln: från råmaterial och produktion – där övervägande solenergi används – via transport och användning till återvinning. Det förekommer 11–22 % återvunnet stål i produkterna, och produktionen sker vid anläggning certifierad enligt ISO 9001, 14001 och 45001.
Malin Strelitzsky, Product Specialist på GPBM Nordic, understryker att lanseringen hänger ihop med företagets tidigare arbete att utesluta PFAS‑ämnen från brandsläckarna: ”EPD är en naturlig fortsättning på det arbetet”, säger hon. EU inför ett förbud mot PFAS i släckarskum från oktober 2026, men GPBM har fullt ut ersatt PFAS redan sedan 2024, både hos Housegard och CGS.
Hållbarhetsprofilen i branschen har stärkts de senaste åren. Stockholms universitet har valt att fasa ut alla PFAS‑baserade skumsläckare, med målet att vara helt fria från dem nästa år. Samtidigt lanserar fler komplement till konventionellt skum:
- Brandfast och St George erbjuder PFAS‑fria handsläckare med AVD‑medel, baserat på vermikulit, som särskilt riktar sig mot litiumjonbatteribränder.
- Housegard skumsläckare FEHR‑B kombinerar PFAS‑fri skumteknik med AB‑klassning (21A/183B) för ‘våta bränder’.
GPBM Nordic täcker livscykeldata i EPD:erna, vilket är ett plus – men den exakta klimatpåverkan anges inte i pressmeddelandet, varför insynen blir begränsad utan att granska själv. Återvunnet stål anges till mellan 11 och 22 %, vilket är godtagbart – men det hade varit värdefullt med absolutdata (till exempel kg CO₂‑ekvivalenter per enhet). Jämfört med andra branscher är solenergi i tillverkningen vanligt, men hur mycket av produktionen som faktiskt sker med sol är oklart.
EPD:erna är till en början begränsade till pulverbrandsläckare. GPBM aviserar att hela sortimentet ska inkluderas framöver – men tidsplan saknas.