Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Campingen som brann

Campingen som brann

av Extern Skribent
2025-06-18
i Reportage
En av 62 förstörda villavagnar. (Skärmdump från sdis30.fr)

En av 62 förstörda villavagnar. (Skärmdump från sdis30.fr)

Långa rader av lättantändliga tält, varvat med gasolspisar och cigarettfimpar. Camping är både en älskad hobby och en mycket brandfarlig aktivitet. Brandsäkert har besökt Espiguette, en av Europas största campingar, som 2022 drabbades av en storbrand som utplånade 62 villavagnar.

Du kanske också vill läsa

Målet måste vara världsklass

Nu kommer mer forskning om batterilagring

Släckmetod risk vid containerbrand

Text: Kristin Pineda Svenske Foto David Pineda Svenske

Morgonen gryr på Camping L’Espiguette. Larmet från lekande barn och grillande storfamiljer har ännu inte dragit igång och sommargyllingens flöjtlika sång från en grupp popplar kan urskiljas över gurglandet från kaffebryggare.

Ett par rökare kravlar sig ut från sina tält för att avverka dagens första cigarett på väg till närmaste tvättstation, där de pliktskyldigt fimpar i de väggmonterade askkopparna.

Fimp – mégot på franska – visar sig bli dagens ord då vi lite senare träffar Maud Hubidos, en av campingens två direktörer, tillsammans med anläggningens informationsansvariga Stéphanie Aillet.

Campingdirektören Maud Hubidos och informationsansvarige Stéphanie Aillet är noga med att dela ut kartor och instruera varje enskild campinggäst om brandsäkerhet och utrymningsvägar.

– Vi vet inte vad som orsakade eldsvådan, men det finns teorier, suckar Maud Hubidos. Det kan ha varit en mégot som någon slängde ifrån sig i gräset och som sedan antände en villavagn.

Att campa handlar om att komma närmare naturen: att sparka av sig skorna och känna gräs under bara fötter, att se stjärnor täcka natthimlen istället för grumliga ljusföroreningar, att vakna till fågelsång, att laga mat utomhus istället för vid en osig köksspis. Men samtidigt som campandets fältmässighet utgör en stor del av dess charm, sätter det också utövarna i en mycket utsatt position.

Översvämningar, stormar och skogsbränder drabbar vanligen en camping betydligt hårdare än ett traditionellt hotell. Att just bränder är klart vanligare på campingar än andra typer av semesterboenden beror dels på det stora antalet människor som lagar mat över öppen låga, dels på att tält, husbilar och husvagnar består av brandfarliga material – som därtill sätts upp i långa rader mycket tätt intill varandra.

En slarvigt slängd fimp, en gasläcka eller ovarsamt hanterad gasolgrill kan resultera i en brandkatastrof på bara några sekunder. Hos Camping L’Espiguette var det förmodligen ett ögonblick av oaktsamhet som resulterade i att 62 av campingens villavagnar reducerades till sorgliga högar av sotiga metallsjok.

Efter 42 timmar var branden fullständigt släckt. En hektar hade ödelagts. (Skärmdump från sdis30.fr)

– Vi vet att branden startade i en villavagn som för tillfället var obebodd. Det innebar att gasen var avstängd, så det kan inte ha berott på en läcka, säger Maud Hubidos och tittar ut över campingens nya pumptrack, en form av aktivitetsbana med pucklar och kurvor för tvåhjulingar och inlines, som invigs idag.

Det var på denna plats som katastrofen inträffade vid 13-tiden på måndagen den 13 juni 2022. Campingens andre direktör, Frédéric Paulet, hade jour och upptäckte branden från fönstret på direktörsbungalowen. Han rusade ut tillsammans med två kolleger och försökte släcka lågorna med brandsläckare, men överväldigades av eldens snabba spridning. Istället slog han larm hos räddningstjänsten och skyndade sig att knacka dörr hos de omgivande villavagnarna.

– Vi hade tur att det var juni. Vi hade bara 2 000 gäster, inte som i juli och augusti. Då kan vi ha upp till 10 000 campare fördelade på drygt 1 000 villavagnar och nästan lika många tält- och husbilsplatser, säger Stéphanie Aillet.

Räddningstjänsten från det närbelägna samhället Le Grau-du-Roi var snabbt på plats. 100 brandmän, 36 brandsläckningsfordon, 45 poliser och en helikopter arbetade sedan i 42 timmar med att släcka branden.

– De var mycket effektiva, de visste precis vad de skulle göra. De ställde upp sig på olika punkter runt branden och lyckades begränsa spridningen, säger Maud Hubidos.

Samtidigt ledde gendarmer de campinggäster som inte kunde lämna anläggningen för egen maskin till områdets evakueringsplatser, varifrån de transporterades till improviserade härbärgen i konferenscentret och segelsällskapet i Le Grau-du-Roi.

En brandman drabbades av värmeslag under operationen, men i övrigt inträffade inga personskador.

När röken så småningom hade skingrats investerades 60 000 euro i nya åtgärder för ökat brandskydd och säkerhet, i tätt samarbete med räddningstjänsten.

– Vi har placerat ut fler brandsläckare och informationsskyltar som visar var brandposterna finns. Efter tips från brandkåren har vi givit alla gator inom campingen namn, vilket hjälper räddningstjänsten att hitta fram snabbare. Redan vid incheckningen informerar vi gästerna om brandrisken, och förklarar hur man gör sig av med mégots på rätt sätt. Det är helt förbjudet att göra upp eld, men gasolgrillar är okej och går att hyra i campingens butik, säger Stéphanie Aillet.

Nya ekologiska villavagnar, snabba utryckningar vid vattenläckor, minska beskärandet av häckar och träd, låta vägkanternas ogräs stå kvar för att gynna pollinatörer samt ett totalförbud mot bekämpningsmedel – det är nya strategier som ökar campingens miljövänlighet.

Den slutliga frågan var vad som skulle ske med det nedbrunna hektaret av campingen, beläget strax intill huvudentrén till semesterområdet.

– Vi kom snart fram till att vi hellre ville förbättra de tältplatser och villavagnar vi redan har än att installera nytt. Det var då vi kom på idén med en pumptrackbana. Det är en aktivitet som alla sorters människor kan ha glädje av, unga och gamla. Det är väldigt viktigt för oss att bevara de värderingar som har fått råda här ända sedan campingens början på 1960-talet. På franska säger vi multicité (ungefär: mångfald), säger Stéphanie Aillet.

Här samsas mängder med olika människor från alla olika nivåer i samhället. Vissa tjänar mycket pengar, har stora bilar, reser ofta utomlands och bor på fyrstjärniga hotell. Men på sommaren kommer de tillbaka hit och sätter upp sitt tält vägg i vägg med låginkomsttagare vars enda avbrott från vardagen sker på den här campingen.

– Det är viktigt att det finns en stor, havsnära camping i Frankrike, där alla titlar faller bort, alla talar med alla, och alla människor är lika mycket värda, säger Stéphanie Aillet.

Väl synliga brandposter, namn på campingens alla gator och tydliga kartor – både i pappersform och på uppsatta skyltar – har höjt brandsäkerheten på L ´Espiguette.

Visste du att …

… personskador vid bränder inom campingar oftast uppstår i relation till den egna campingutrustningen? Det är alltså framför allt camparen själv som kan och bör minimera brandrisken. Likväl är campingens ägare ansvarig för gästernas säkerhet.

8 TIPS – SÅ HÖJS CAMPINGENS BRANDSÄKERHET

  1. TYDLIGA GATUNAMN. Namn på alla olika gator och gränder gör stora campingar lättare att hitta i – inte minst för räddningstjänsten. Ge gärna gatorna inom olika områden lättbegripliga namn (även för utländska gäster) på samma tema: området ”FLORA” kan ta sina gatunamn från växtvärlden, medan gatorna inom ”CITY” kan döpas efter kända städer, etc.
  2. TRYGGA AVSTÅND. Tält, husvagnar och/eller husbilar bör ställas upp med minst tre och hellre fyra meters avstånd från varandra. Öppna ytor bör hållas rena och fria.
  3. INGEN ELD VID TÄLTET. Ingen typ av grill eller öppen låga bör någonsin tändas inuti eller i närheten av lättantändliga tältdukar. OBS: En klokt placerad kniv inne i tältet kan bidra till att snabbt bereda en alternativ väg ut.
  4. KOLL PÅ SLÄCKNING. Varje campare bör göras uppmärksam på/vara medveten om var områdets närmaste brandsläckare är befintliga. Detta bör lämpligen påtalas redan vid incheckning men också listas på kartor över anläggningen. Brandsläckare bör finnas inom 25 meter från varje tältplats.
  5. TYDLIG INFORMATION. Kartor över evakueringsvägar, brandposter och andra säkerhetsinstallationer skall sättas upp så att alla campinggäster kan ta del av informationen. Det gäller också förhållningsregler rörande förebyggande av brand och tillvägagångssätt vid eldsvådor, t.ex. hur man snabbt slår larm.
  6. BRANDGATOR. På stora campingar bör anläggningens olika delar (lämpligen max 1 000 kvadratmeter) omges av en sex meter bred, öppen yta som minimerar spridningen av bränder.
  7. FRAMKOMLIGHET VID UTRYCKNING. Alla delar av campingen bör vara lättillgängliga för räddningstjänsten. Campingens ägare bör ta reda på och ta hänsyn till storlek och svängradie på diverse utryckningsfordon vid den urbana planeringen.
  8. NÄRA TILL VATTEN. Ett maximalt avstånd till brandposter eller andra källor bör bestämmas i samråd med brandkår. Vattnet måste alltid kunna tillhandahållas i nödvändiga kvantiteter med adekvat tryck.

KÄLLA: European Guideline: Fire safety in camping sites (CFPA Europe)

Campingen L´Espiguette ligger längs stranden vid samma namn, där floden Rhône rinner ut i Medelhavet.

CAMARGUE – EN VILD HISTORIA

Regionen Camargue i södra Frankrike är ett fågelrikt våtmarksområde där floden Rhône rinner ut i Medelhavet. I Sverige blev Camargue känt genom Evert Taubes bok Svarta tjurar från 1957. Bara en handfull år senare såddes de första fröna till vad som idag är en av Europas största campingar: L’Espiguette, belägen längs den en kilometer breda stranden med samma namn.

Det var under början av 60-talet som människor började dyka upp under sommarmånaderna för att slå upp sina tält på stranden. 1966 gjordes de första ansatserna att organisera ”campingen”, bland annat genom personal som tog betalt av de tillresande och gav dem anvisade platser.

Det var också under 1960-talet, då charter- och massturismen spred sig över Europa, som skogsbränder blev allt vanligare kring Medelhavet. 1976 tog FN fram en miljöplan för Medelhavet, UNEP/MAP, som bland annat hanterar brandsäkerhet men tyvärr har gjort lite för att minska brandfarorna kring Medelhavet. Under 2022, då L’Espiguette drabbades, gick sammanlagt 65 000 hektar naturmark upp i rök bara i Frankrike. Det var den värsta noteringen i landet sedan initieringen av UNEP/MAP och en sjufaldig ökning i yta sett till de senaste 15 åren.

Eric Brocardi, talesman för Frankrikes nationella fackförbund för brandmän, konstaterade i ett uttalande att hela Frankrike riskerade att fatta eld under de heta, torra sommarmånaderna. Han påminde allmänheten om 30-regeln: När vinden ligger på 30km/h eller mer, luftfuktigheten är över 30 procent och temperaturen stiger över 30 C blir naturen ”lättantändlig som en krutburk”.

JULI 2022: SVART MÅNAD INOM FRANSK CAMPING

Många franska campingar drabbades av eldsvådor under juli 2022:

  • 12-13 juli: 6 500 campare evakuerades från en camping i La Teste-de-Buch, nära Bordeaux. 90 procent av campingen förstördes.
  • 12 juli: 3 500 campare evakueras från Capfun Le Cénics camping i Pénestin, Morbihan, efter att en brand startade i en husbil.
  • 15 juli: 150 campare evakuerades från Ty Coët-campingen i Surzur, Morbihan.
  • 27 juli: 400 campare evakuerades från Huttopia Castellanes camping i en förebyggande insats. De kunde dock återvända följande dag.

Dela7Dela1
Extern Skribent

Extern Skribent

Rekommenderad läsning!

Målet måste vara världsklass

av Roger Andersson
2025-03-27
0
Årets Eldsjäl Rickard Larsson
Bild: Anna-Clara Eriksson

Rickard Larsson utsågs till Årets Eldsjäl på Forum Brandsäkert 2024 för sitt engagerade arbete med att brandsäkra Östrands massafabrik i Timrå. ”Det ska vara i världsklass”, sa han...

Läs mer

Nu kommer mer forskning om batterilagring

av Pernilla Fredholm
2025-01-22
0
Bild: Einar Mattsson

För fastighetsbranschen är möjligheten att ta vara på och lagra energi en viktig framtidsfråga. Problemet är att lagar, regler och standarder när det gäller brandskydd för batterilagring inte...

Läs mer

Släckmetod risk vid containerbrand

av Pernilla Fredholm
2025-01-22
0
Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

En 9 tons batterilagringsenhet brann 2023 i Göteborg, med omfattande rökutveckling. Släckmetoden man valde utgjorde en risk med tanke på den kraftiga explosionen som uppstod och enligt olycksrapporten...

Läs mer

Nationella riktlinjer för batterienergilager

av Pernilla Fredholm
2025-01-22
0
Batterienergilager kommer i många olika storlekar och former. Från vänster till höger, ett väggmonterat batterienergilager; ett batterienergilager i form av ett skåp; och ett större batterienergilager i container.  Bild: RISE

Den tekniska utveckling kring batterienergilager sker väldigt snabbt, vilket har resulterat i att de brandtekniska kraven hamnat efter. RISE har därför genomfört ett projekt med syfte att ta...

Läs mer

Frågor får svar i Almedalen

av Roger Andersson
2024-10-24
0

I Almedalen i somras anordnade Brandskyddsföreningen två panelsamtal med temat stora bränder. Ville Bexander och Lars Brodin, båda experter på Brandskyddsföreningen, inledde med att ställa tre frågor som...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start