Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Kyrkor särskilt utsatta för anlagd brand

Kyrkor särskilt utsatta för anlagd brand

av Pernilla Fredholm
2025-05-26
i Nyheter
Två bränder på kort tid i Älvsbyns kyrka. Som tur var blev skadorna inte så stora. 
BILD: Sara Bohlin

Två bränder på kort tid i Älvsbyns kyrka. Som tur var blev skadorna inte så stora. BILD: Sara Bohlin

Kyrkan i Älvsbyn har på kort tid drabbats av två bränder. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader är särskilt utsatta för anlagd brand, men det finns enkla åtgärder som kan försvåra för sådana bränder.

Du kanske också vill läsa

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

Housegard lanserar sina första EPD:er

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

År 2023 totalförstördes Hietaniemi kyrka i Övertorneå en brand. Misstankar fanns om att branden var anlagd, men polisen hittade inget som tyder på det.

I Älvsbyn hade man mer tur – tack vare uppdaterat brandlarm och effektiva insatser från räddningstjänsten blev skadorna begränsade till huvudentrén på den historiska träkyrkan från 1813. Men två bränder på samma vecka väcker misstankar om att de var anlagda.

– Kyrkor och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader är särskilt utsatta för anlagd brand, även om det inte finns någon riktigt bra brandstatistik på det området. Men den kunskap som finns pekar även på att anlagd brand är den vanligaste brandorsaken i dessa byggnader.

Det säger Magnus Arvidson som är brandingenjör på RISE och som medverkat i flera kunskapsprojekt om brandskydd för kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Bland annat Brandforskrapporten Brandsäkerhet för byggnader med kulturvärden, där man konstaterar att motiven för dessa anlagda bränder kan handla om alltifrån försäkringsbedrägeri, vandalism och social protest till hämnd, mental ohälsa och rena terror- och krigshandlingar.

Det finns också en stor variation i byggnadstyper och verksamheter bland byggnader med kulturvärden, liksom hur bränderna anläggs; inuti, intill byggnaden likaväl som i omgivande miljö. Efter Gryningspyromanens härjningar blev medvetenheten om risken för anlagda bränder bättre.

– Men jag kan ändå slås av hur lite koll man fortfarande har när kyrkor är öppna under dagtid. Vindsluckor är sällan låsta och det går att komma in i elcentraler och andra biutrymmen. Brännbart material som borde lagras någon annanstans än i själva kyrkan är vanligt, säger Magnus Arvidson.

En 1700-talskyrka i trä där man installerat värmedetektionskabel. BILD: Magnus Arvidson

Under de senaste 20 åren har sprinklersystem installerats i ett 50-tal kulturarvsbyggnader, särskilt i gamla träkyrkor. Men det har varit en hel del tekniska problem med systemen och utifrån det tog RISE fram rekommendationer för installation av sprinklersystem i kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Dessa erbjuder inga universallösningar utan är mer som en receptbok för att utforma sprinklersystemen på bästa sätt, menar Magnus Arvidson. Därför är det viktigt att anläggningsägaren samarbetar med erfarna brandskyddskonsulter, sprinklerprojektörer och andra sakkunniga på området.

– När det gäller kyrkor ser vi att anlagda bränder ofta börjar utomhus vid fasaden. Därför har vissa fastighetsägare installerat sprinklersystem på fasader och yttertak, men också värmedetektionskablar, säger Magnus Arvidson.

Sådana åtgärder kan vara kostsamma för en liten församling eller fastighetsägare, men det finns även andra lösningar. Som att hålla utomhusmiljön fri från material som är lätt att antända, satsa på bra utomhusbelysning men också tänka på att hålla vissa delar av kyrkan låsta även när den är öppen för allmänheten.

Att ha en plan för restvärdesräddning vid brand är också viktigt – särskilt med tanke på att den här typen av byggnader ofta innehåller gamla och värdefulla föremål, menar Magnus Arvidson:

– Där är det väldigt bra att samarbeta med den lokala räddningstjänsten, så att vet vad de ska göra när de kommer. Riksantikvarieämbetet har tagit fram en handbok i katastrofberedskap och restvärdesräddning som är mycket användbar i det arbetet.

Dela6Dela1
Pernilla Fredholm

Pernilla Fredholm

Rekommenderad läsning!

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Lärdomar från Ukrainas räddningstjänst – kroppsskydd, hjälmar och vardag i krigets betonglandskap.

Räddningstjänst i Ukraina drabbas av konsekvenserna av kriget på många sätt. MSB har gjort flera besök i Ukraina och tar löpande hem viktiga lärdomar. Bland annat har arbetet...

Läs mer

Housegard lanserar sina första EPD:er

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Housegard lanserar EPD:er för PFAS-fria pulverbrandsläckare – ett steg mot full transparens i hållbarhetskedjan.

GPBM Nordic AB, ägare till Housegard och CGS, har släppt sina första tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer (EPD) för pulverbrandsläckare. Det markerar en klar fördjupning i företagets hållbarhetsstrategi.EPD‑dokumenten täcker hela livscykeln:...

Läs mer

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Civila insatspersoner ska stärka Sveriges krisberedskap – men bara om frivilligheten får växa med ansvarsglädje.

Civila insatspersoner kan bli en bärande del av Sveriges civilförsvar – men bara om frivilligheten får växa på egna villkor. Sverige behöver fler personer som kan agera vid...

Läs mer

Brandrapporten diskuterad i Almedalen: AI kan bli nyckel till rätt åtgärder

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Fotograf: Liza Simonsson, Säkerhetsarenan

Brandskyddsföreningens årliga brandrapport diskuterades på ett seminarium i Almedalen i dag. Paneldeltagarna var försiktigt positiva till utvecklingen – med en gemensam förhoppning om att framtidens brandsäkerhetsarbete kan styras...

Läs mer

Kanadensisk skogsbrandrök når Europa

av Pernilla Fredholm
2025-06-25
0
BILD: ctif.org

Skogsbrandsäsongen i Kanada har dragit igång med kraft, och nu har röken från bränder i Manitoba och Saskatchewan färdats hela vägen över Atlanten och nått Europa. Det rapporterar...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start