Varje år dör 80 personer i Sverige i bostadsbränder, trots att vi har en nationell nollvision när det gäller dödsbränder. I Karlstads kommun har man i många år använt mobila sprinklers för att skydda sina mest riskutsatta invånare. Den gruppen är nämligen överrepresenterade vid bostadsbränder.
– När vi gör hembesök hos särskilt riskutsatta rekommenderar vi ofta mobil sprinkler som en del av det individanpassade brandskyddet. Tekniken kan fördröja brandens utveckling innan räddningstjänsten är framme. Det i sig kan vara livräddande, säger Glenn Appel, brandingenjör vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
Kommunen har investerat i mobila sprinklersystem på seniorboenden men även hos riskutsatta äldre som bor kvar hemma med stöd från hemtjänsten, och där man bedömt att det finns en förhöjd brandrisk.
– För människor som inte kan evakuera själva kan en mobil sprinkler vara skillnaden mellan liv och död, säger Patrik Vikström som är säkerhetskoordinator vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
Trots att mobila sprinklers räddar liv, är det få kommuner som följer efter Karlstads modell. Enligt Räddningstjänsten i Karlstad är orsakerna främst otydlig ansvarsfördelning och att det saknas policybeslut. Var du bor kan avgöra hur väl skyddad du är.
Bostäder är byggda enligt regler som förutsätter att boende själva kan utrymma vid en brand. Samtidigt finns lagen om skydd av olyckor, som säger att den som bor i egen bostad har ansvar för sitt eget brandskydd. Här hamnar särskilt riskutsatta mellan stolarna, vilket ökar risken för att de ska omkomma i en brand.
– Fördelen med mobil sprinkler är att man kan bo kvar hemma även om det finns en förhöjd brandrisk. Men då behöver mobila sprinklers finnas med som ett officiellt hjälpmedel. För att det ska bli verklighet behöver vi en policyförändring – särskilt med tanke på att samhället vill att äldre ska bo hemma så länge som möjligt, avslutar Patrik Vikström på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
Källa: Pressmeddelande Q-fog i samarbete med Räddningstjänsten Karlstadsregionen