Kinas nya standarder för elbilsbatterier ska förbättra hållbarheten vid snabbladdning, och öka säkerheten för elbilsägare. Men de blir också en utmaning för biltillverkare.
I mars inträffade en tragisk elbilsolycka i Kina där tre personer omkom. Bilen, en kinesisk Xiaomi SU7, kördes på autopilot på en motorväg, då den kraschade in i ett vägarbetshinder och började brinna.
Händelsen skakade om bilbranschen och väckte frågor om självkörande teknik. Den spelade troligen också roll för den kinesiska regeringens beslut att elbilar från och med sommaren 2026 måste klara betydligt tuffare krav än idag.
Bland annat ska ett bilbatteri klara termisk rusning i minst två timmar utan att det börjar brinna eller explodera, till skillnad från tidigare regler om att en varningssignal skulle gå ut fem minuter innan ett batteri fattade eld. Röken som bildas får heller inte skada de som sitter i bilen.
Dessutom omfattar den nya förordningen flera andra krav. Dels ett stöttest på undersidan för att bedöma batteriets skydd vid en kollision – en viktig uppdatering med tanke på utvecklingen med battericeller som integreras i fordonets struktur. Batteriet måste också klara 300 snabbladdningar, följt av ett kortslutningstest.
De nya kinesiska bestämmelserna är de första i världen i sitt slag, och branschexperter tror att de strängare kraven kommer att förbättra konsumentsäkerheten avsevärt. Ledande tillverkare som CATL hävdar att de redan har den nödvändiga tekniken, men för mindre och medelstora företag kan de forsknings- och utvecklingskostnader som krävs bli en stor utmaning.