Annons

Du är här

Brandbilar framför ett köpcentrum

Heta arbeten bakom brand i Bergvik köpcenter

Publicerad21 oktober 2016  Text Lina Zommorodi

Brandplats

Det var ett svetsarbete som låg bakom branden i köpcentret som ledde till brand-, vatten- och rökskador. Flera personer blev rökskadade och fick söka sjukhusvård. Men tack vare att köpcentret hade olika brandceller spreds inte branden vidare.

Klockan 12.07 kom samtalet till SOS Alarm. Det brinner på Bergvik köpcenter utanför Karlstad. Det var en fredag i början av augusti förra året. 

– Jag blev bekymrad. Jag tänkte på personerna som fanns där i första hand – att utrymningen skulle fungera och det gjorde den, säger Ida Svensson, centrumchef.

En dryg halvtimme efter första larmet hade ungefär 15 personer från Räddningstjänsten i Karlstad och på Hammarö kommit till platsen och evakuerat kunder och personal från den utsatta mittsektionen av köpcentret och vissa av de inre delarna av köpcentret hade spärrats av.

Flera personer hade dock redan hunnit bli rökskadade och fick akut hjälp av vårdpersonal på plats, men ingen var allvarligt skadad. Samtidigt arbetade räddningstjänsten med att hitta alla små glödbränder och bekämpa branden genom att spruta vatten i bjälklaget med hjälp av skärsläckare. 

Vid tiden för branden satt Ida Svensson själv på Centralsjukhusets akutmottagning i Karlstads med ett brutet ben. Men hon hade kontakt med sin kollega på plats, som är marknadskoordinator, bevakningstjänsten samt räddningstjänsten.

Svetsarbete orsaken

Branden hade startat i samband med ett svetsarbete, ett så kallat hetarbete, i ett entrétak med anledning av en omfattande ombyggnad av köpcentret. Några gnistor var allt som krävdes för att antända isoleringen i en vägg och entréns takkonstruktion och skapa en innesluten brand. Svetsaren upptäckte själv branden och försökte släcka med hjälp av sex handbrandsläckare, men utan att lyckas. Ungefär samtidigt som svetsaren ringde in larmet, inkom även larm från personal som arbetade i angränsande butiker som upptäckt rökutveckling i sina lokaler. 

– Tack vare att köpcentret har olika brandceller med brandportar spreds dock inte branden eller röken till ytterligare sektioner, säger Ida Svensson.

Men viss skada var redan skedd. 14 butiker fick stänga vid utrymningen, vissa under resten av dagen medan tre också tvingades hålla stängt under helgen. Den butik som fick störst skador fick så småningom flytta sin verksamhet till en ersättnings­lokal. Det skulle dröja ända till den 23 oktober innan deras lokal var helt återställd.

Bra samarbete

Morgan Palmquist, restvärdeledare och regionansvarig Mitt, fick ett samtal från SOS Alarm klockan halv ett den där dagen. Efter att ha samlat ihop sin utrustning var han på plats ungefär en halvtimme senare. När han hade orienterat sig i köpcentret och tittat på skadorna, som bestod av både brand-, rök- och vattenskador i olika omfattningar i tolv butiker, blev hans första åtgärd att kalla ett saneringsbolag till platsen som väl på plats börjar suga upp vatten.

Vid tretiden var Räddningstjänstens arbete slutfört, men RVR-insatsen fortsatte. Det handlade om att kontakta försäkringsbolag liksom att säkerställa att vakt fanns på plats för att täcka upp för det försämrade skalskyddet som uppkommit, liksom att se till att en elektriker säkrade upp strömmen för att eliminera risken för sekundärbränder och personskador.

Först tio dagar senare var Morgan Palmquists arbete avslutat. Främsta anledningen till att det tog så lång tid, trots att det var en liten incident, var att många butiker och försäkringsbolag var involverade, liksom att arbetet med att få bort röklukt och skadereglering tog tid.

– Vi hade ett väldigt bra samarbete med restvärdeledaren. Det här är ju en ovanlig situation som kräver extraresurser, men han var duktig på att informera kring hur man skulle göra för att rätt kostnad skulle hamna på rätt ställe, säger Ida Svensson och fortsätter:

– Mitt bästa tips till andra som hamnar i en sådan här situation: gör noteringar om när man gör vad, vilken information man får och att logga allt i tid.

Bergvik köpcenter

Plats: strax väster om Karlstad

Handelsyta: 48 400 kvadratmeter

Kundkrets: 270 000 personer

Antal butiker: 85 stycken

Öppnade: 2003

Renovering: 2015

Ägare: Eurocommercial Properties, Ancore AB och OK Värmland Fastighet AB

Nummer 5—2016

Omslaget för BrandSäkert 5 2016
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 5—2016.