Annons

Du är här

Hur farligt är fleece?

Publicerad 20 juni 2006

Fråga:

Jag undrar lite angående det populära fleecetyget. Hur lättantändligt är det och hur brinner det? Tänker på när jag var liten och inte fick ha nylonjackor nära majbrasan, eftersom nylon »smälter« när det brinner. Är detta material lättantänt av en gnista på samma sätt som nylonjackor var?

Linda

Svar:

Jag är inte någon kemist och kan inte alla detaljer kring fleecematerialet, men jag kan ge dig en överblick kring grundproblemet.

Att fleece inte är bra när det kommer till värmeegenskaper är det inget tvivel om. Det finns behandlingsmetoder för att bättra på fleecematerialets egenskaper men de flesta plagg som vi köper har ingen nämnvärd behandling.

Din jämförelse mellan en nylonjacka och fleece stämmer. Båda materialen smälter.

Men ett större problem är om materialet bidrar till en spridning av den första gnistan. Om en gnista landar på materialet och smälter ett hål är det inte lika farligt som om gnistan blir en flamma när det träffar plagget. Vad som är en stor bidragande faktor är hur poröst materialet är. Det finns mycket luft i en nylonjacka med stoppning och en spridning kan lätt uppstå. Medan de flesta fleeceplaggen idag är mer kompakta material som oftast inte bidrar till en spridning om en gnista hamnar på plagget. Fleece med mycket »ludd« på ytan kan dock vara farligare.

Man bör även vara försiktig vid en brasa. Värmen från brasan tillsammans med gnistan skapar förutsättningar för en spridning,.

Kortfattat: Materialet smälter, luftigt material är farligare än kompakt, mer värme än »bara« gnistan bidrar till spridning i plagget. Men i de flesta fall blir det »bara« ett hål.

Daniel Rydholm

Daniel Rydholm

Svenska brandskydds­föreningen, systematiskt brandskydds­arbete

Nummer 4—2006

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2006.