Annons

Du är här

Heta ämnen på Skadeplats

Publicerad12 november 2019  Text Rickard Lindholm

Branschen

Under hösten träffades operativ räddningstjänstpersonal på Skadeplats 2019 i Uppsala. På programmet stod allt från bränder i litiumbatterier till explosiva hot.

I år var det Uppsalas tur att stå som värd för Skadeplats, det stora eventet för operativ räddningstjänstpersonal. Konferensen inleddes tisdagen den 24 september med tematräffar, där deltagarna delades in i grupper för att diskutera frågor som exempelvis trafik­olyckor, brand i byggnad och operativ ledning.

Under onsdagen låg fokus i stället på föreläsningar och redan vid åttatiden på morgonen var det full aktivitet i konferensbyggnaden Uppsala Konsert & Kongress. Omkring 300 besökare och över 60 utställare startade dagens schema med ett mingel, där det också fanns möjlighet att känna på utrustning och ställa frågor till utställarna på mässan.

Eftersom det var första gången under ­konferensen som alla deltagare var samlade i samma rum blev de också officiellt välkomnade av arrangörerna: Brandskyddsföreningen, Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Uppsala brandförsvar.

Därefter startade föreläsningarna som bland annat fokuserade på hur erfarenheter från övningar och insatser kan spridas till fler, vilka lärdomar som kan dras från det senaste årets räddningsinsatser, samt vad som händer med de statliga utredningarna om räddningstjänsten respektive skogsbränder.

Ett inslag som stack ut var när C2 Vertical Safety hissade upp sin marknadschef i taket så att brandmän från Uppsala brandförsvar kunde visa hur en höghöjdsräddning kan gå till.

Strax innan lunch var det dags för ­Oscar Nyström, chefsadjutant vid den franska räddningstjänsten, att berätta om Frankrikes specialutbildade team för att hantera skogsbränder. Åhörarna fick också en inblick i samarbetet mellan franska och svenska brandmän vid släckningen av skogsbranden i Ljusdal sommaren 2018.

– Klimatet förändras och allt oftare ser vi skogsbränder på platser där vi inte är vana att se dem. När vi fick frågan om att förstärka Sverige var det många som först trodde att det var ett skämt: ”Ska vi åka till jultomten och släcka skogsbränder?”

Samarbete vid skogsbränder

Väl på plats i Ljusdal kom de franska brandmännens erfarenheter och kunskaper till stor användning.

– Vi jobbade mycket för hand och skapade brandgator. Bland annat grävde vi små bäckar, vilket kanske låter lite töntigt men är väldigt effektivt. Vi jobbade också mycket med lång slangdragning och drog 14 kilometer slang på några dagar, sa Oscar Nyström.

Tony Johansson, brandingenjör och insatsledare vid Södertörns brandförsvarsförbund, var också med på scenen för att prata om insatsen. Han efterlyste ett större och bättre samarbete mellan olika aktörer i Sverige för att kunna lösa problematiken med skogsbränderna. Framförallt vill han se ett bättre samarbete med skogsägarna.

– Det handlar inte om att flytta risken från en aktör till en annan, att ändra lagar eller att en aktör ska betala mer än någon annan. Men vi behöver en nationell doktrin och en sam­hällelig syn på vem som ska bära ansvaret för samarbetet. Jag tänker att nu är en bra tid att börja försöka att putta ihop de här pusselbitarna, sa Tony Johansson.

Under lunchen fortsatte diskussionerna då Mälardalens Brand- och Räddningsförbund och Räddningstjänsten Halmstad tävlade om att lösa ett case baserat på en litiumbatteribrand i Göteborg. På kort tid lyckades båda teamen presentera ett bra tillvägagångssätt för att släcka branden utan att den farliga röken riskerade att skada fler.

Lärdomar från London

Ett av de stora namnen för dagen var Patrick Goulbourne från London Fire Brigade. Många trodde att han skulle prata om Grenfell Tower-branden 2017, men på grund av en pågående utredning kunde han inte uttala sig i fallet. I stället lyfte han hotet om terrorattacker från framförallt högerextremister och islamister.

– Tidigare kunde vi säga att stora terroristattacker aldrig skulle kunna hända, men i dag måste vi vara förberedda på det värsta. Men är vi förberedda på rätt saker? Allmänheten förväntar sig att vi ska vara förberedda och kunna fatta rätt beslut – hela tiden, sa Patrick Goulbourne.

Han om någon vet hur illa det kan gå. Som ansvarigt befäl under terrorattackerna i London 2017 har han sett vilken nytta räddningstjänsten kan göra.

– Utmaningarna som vi står inför i dag är globala utmaningar, därför måste vi också bli globala och se hur vi kan nätverka och dela kunskap med varandra, sa Patrick Goulbourne.

Sist ut på scenen var publikfavoriten PO Malmquist från Utkiken, som berättade om nya trender och kunskap som han snappat upp under sitt arbete med omvärldsbevakning. Efter en lång dag sittandes gick några av deltagarna vidare på after work medan andra körde ett crossfit-pass på torget utanför konferenslokalerna, innan det var dags för middag och ytterligare chanser att utbyta erfarenheter med varandra.

Skadeplats 2019 avslutades på torsdagen med en heldag ute på övningsfältet för mer praktiska uppvisningar. Här fick deltagarna koll på brandtekniska stöd i byggnader, olika släckmetoders miljöpåverkan och hur man bör hantera situationer med explosiva hot. Det fanns också prova-på-aktiviteter såsom dörrforcering, en fibrös övningsanläggning och naturligtvis – möjligheten att själv testa höghöjdsräddning som hade visats dagen innan.

Nummer 5—2019

BrandSäkert 5 2019 omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 5—2019.