Annons

Du är här

Två personer blåser glas i en glashytta.
I glashyttan drivs en riskfylld verksamhet i gamla trähus. Det kräver god insyn och kommunikation mellan verksamhetsutövare och fastighetsägare.
En get.
Djuren har en självklar plats på Skansen. Brandrisken räknas som liten i de olika hägnen.
Linnea Nilsson
Linnea Nilsson.

Skansen kombinerar historik med modern säkerhet

Publicerad21 oktober 2016  Text Karin Wandrell

Nedslag

Sveriges äldsta friluftsmuseum med djurpark bjuder på många utmaningar för en brandskyddsansvarig. Ständig beredskap, rätt kunskap och ett säkerhetsansvar som följer verksamhetsansvaret är a och o.

Det är fullt med folk utanför entrén till Skansen denna soliga tisdagsmorgon i september när BrandSäkert kommer på besök. Skolklasser blandas med föräldralediga mammor och pappor med barnvagnar och en och annan pensionär som vill passa på att njuta av det fina vädret och samtidigt ta del av allt vad friluftsmuseet med djurpark har att erbjuda. 

Linnea Nilsson från säkerhetsenheten på Skansen möter oss vid grinden och tar med oss till enhetens kontor som ligger i ett rosa trähus till höger om entrén. Hon ansvarar för att samordna brandskyddet på området och i hennes uppgifter ingår att ordna utbildningar för de anställda, ta fram brandskyddsprogram för de cirka 150 byggnader som finns här och förebygga säkerhetsproblem för Skansens alla besökare. 

– Själva området är lika stort som Gamla Stan vilket såklart påverkar beredskapen. Vi har runt 1,4 miljoner besökare per år och öppettiderna anpassas efter solnedgång, tillgänglighet och verksamhet.

Skansen har tre huvudverksamheter – den zoologiska med fokus på nordiska djur, den kulturhistoriska där byggnaderna ingår och evenemangsdelen med bland a­nnat Allsång på Skansen.

– Säkerhetsavdelningen fungerar som stödfunktion till de tre kärnverksamheterna. SBA, systematiskt brandskyddsarbete, är en del i säkerhetsarbetet där den viktigaste biten är att säkerhetsansvaret följer verksamhetsansvaret. Det innebär att vi inte behöver vara experter på varje enskilt fall utan att vi ska vara duktiga på verktygsbältet, det vill säga kunna erbjuda rätt processer och metoder.

Men för att verksamhets- och säkerhetsansvaret ska fungera som det är tänkt krävs det att personalen ute i verksamheterna har rätt kunskap och det är något Skansen verkligen har satsat på. Alla tillsvidareanställda, runt 200 personer, ska gå minst en av de tre säkerhetsutbildningarna per år, första hjälpen, D-HLR för alla yrkesgrupper som i sitt yrke förväntas agera vid plötsligt hjärtstopp och krisberedskap, enligt ett rullande schema.

– Vi har också en bassäkerhetsutbildning för all extrapersonal där de får reda på hur allt fungerar, vad man ska göra om något inträffar, vem man ska kontakta och vilka de vanligaste händelserna är, säger L­innea Nilsson.

Gratis utbildning

Det finns också flera arrenderade verksamheter på området som till exempel de fem restaurangerna och glashyttan där det i stället handlar om en verksamhetsutövare–fastighetsägarerelation.

– Vi arbetar ganska hårt med att uppehålla en bra relation genom att ha bra insyn i varandras verksamheter, vara medvetna om varandras risker, ha klara gränsdragningslistor och liknande. Vi har hjälpt till att upprätta deras SBA och har brandskyddsregler som de måste följa. 

Restaurangernas personalgrupper inkluderas i det så kallade Skansen-passet, bas­säkerhetsutbildningen, och alla arrendatorer erbjuds även enskilda utbildningar.

– Det handlar både om brandutbildningar och första hjälpen och de får även gratis utbildningar i SBA och Heta arbeten, något de flesta fastighetsägare inte brukar erbjuda. Men de fördelar vi drar av detta är att vi får koll på vad de kan, minskar riskerna och bygger bra relationer. 

Skansen sam­ar­betar även med räddningstjänsten. Östermalms Brandstation, som ligger närmast, har årliga orienteringar på området och övar även kall rökdykning en gång per år, antingen i det 30 meter höga utsiktstornet Bredablick eller i Bobergs Elverk vid Sollidsporten och de har också fått testa utrymning av hästar. 

– Det är viktigt att de känner till miljön här om något skulle hända, säger Linnea Nilsson. Det finns till exempel förbigångsventiler, svåra miljöer och oframkomlig väg på vissa ställen. Men vi kan även erbjuda insats- och restvärdeplaner, vi har alltid personal i beredskap och vissa tekniska hjälpmedel de kan dra nytta av. Kamerabevakningen nattetid gör att vår larmcentral kan öppna dörrar och grindar så att räddningstjänsten kommer in men de måste ju känna till det, så nu kör vi även regelbundna träffar n­ågon gång per år. Det fungerar jättebra och jag upplever att vårt samarbete är bättre än någonsin.

Ständig beredskap

Utöver att säkerhetsansvaret följer verksamhetsansvaret är den andra stora delen att det finns en säkerhetsorganisation som består av personalen på säkerhetsavdelningen.

– Vi har alltid beredskap, säger Linnea Nilsson. Det finns alltid minst två personer på plats så länge Skansen är öppet. En sitter i vår interna larmcentral, som också är en bilentré vid Sollidsporten, och tar emot alla larm och hanterar dem och sedan har vi en trygg- och säkerhetsvärd som assisterar på plats när något händer på området. 

Behövs det mer eller specifik personal kallar trygg- och säkerhetsvärden in dem. Vissa dagar är det flera värdar, till exempel när det är skolklasser på besök. Det finns även områdesvärdar som arbetar mer uppsökande och trygghetsskapande, men de har också beredskap och kan hjälpa till när det behövs. 

Sedan några år tillbaka finns det även kamerabevakning nattetid på strategiska platser. Så fort någon rör sig i området går det ett larm till larmcentralen.

– Den sortens skydd som slår mot flera risker är väldigt effektivt och bra att ha, säger Linnea Nilsson. När jag började här för sex år sedan fick jag höra av folk att de visste minsann minst tio ställen de kunde ta sig in på Skansen. Och i studenttider var det många som kom hit på natten för att bada i dammarna. Det var ganska många larm första året men det dog ut förvånansvärt fort och i år har vi inte haft ett enda nattligt besök.  

Trådlösa detektorer

På området finns ungefär 150 byggnader från olika tidsperioder och Skansen har ett ansvar för att bibehålla det kulturhistoriska värdet. Minst två gånger per år kontrolleras alla byggnader byggnadstekniskt av Skansens byggnadsavdelning som har hand om underhållsarbetet.

Säkerhetsavdelningen samarbetar med antikvariska enheten om hur eventuell restvärderäddning ska gå till och väljer varje år ut tre till fem byggnadsobjekt att ta fram restvärdeplaner för.

– Hittills är det bara Bredablick som är sprinklat och det kommer också det nya Östersjöprojektet Östersjöportalen som håller på att byggas att bli. I våra kulturhistoriska miljöer använder vi oss idag av trådlös överföring för att minimera ingreppen i de känsliga miljöerna, berättar Linnea Nilsson.. Med hjälp av detekteringen ska vi kunna upptäcka en eventuell brand i 80 procent av våra byggnader.

I varje byggnad finns det även brandsläckare och brandfiltar och på trygg- och säkerhetsvärdens utryckningsbil finns utöver flera brandsläckare också färdigrullad slang som snabbt kan kopplas upp mot det egna brandpostnätet för att kunna göra en första släckinsats. 

– Vår organisation bygger på att vi har kunnig personal och rätt möjligheter att göra en insats. Vi har dels en intern organisation som bygger på att det finns en säkerhetsorganisation som har hand om den dagliga operativa verksamheten och beredskapen och dels att säkerhetsansvaret följer verksamhetsansvaret. På så sätt kan vi hantera både ad hoc-händelser och planera utifrån de specifika risker som finns i verksamheterna eftersom ingen är bättre på att bedöma dem än de som arbetar där.

Men vad händer då med djuren, alla vargar, björnar, getter och grisar om det skulle börja brinna i deras hägn? Linnea Nilsson menar att risken för att det skulle inträffa är oerhört liten och det är heller ingenting den zoologiska avdelningen oroar sig för.

– Om det utbröt en brand skulle troligtvis säkerhetsavdelningen mobiliseras via larm. Trygg- och säkerhetsvärden skulle göra en första insats och kalla in ytterligare resurser om så krävs. Den zoologiska avdelningen skulle bedöma risken för djuren och vidta de åtgärder som krävs, men att utrymma tror jag ligger långt nere på deras lista. I första hand handlar det om att släcka för att eliminera risken.

Efter en promenad runt Skansen som avslutas med en ögonbedövande utsikt över Skansen och Stockholm från taket på Bredablick är det dags att säga hejdå. För Linnea Nilsson fortsätter arbetsdagen på en av storstadens mest omväxlande arbetsplatser.

– Det absolut roligaste med mitt jobb är att det finns så mycket att göra och så olika sätt att angripa problem. Skansen är som en liten kommun i sig. Här jobbar allt från arborister (trädvårdare) till antikvarier och VVS-montörer. Det dyker upp behov vi inte ens visste om och den sortens komplexitet är underhållande. Jag har varit här i sex år, det längsta jag har varit på ett jobb, men jag reflekterar inte ens över det.

 

Skansen

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius. Det är dessutom en folk- och nöjespark och Stockholms enda djurpark. Här arbetar 195 tillsvidareanställda och cirka 300 säsongsanställda. Dessutom tillkommer personalen hos Skansens arrendatorer.

Syftet med Skansen är att visa hur människor bott och verkat i olika delar av Sverige under äldre tid. Under årens lopp har cirka 150 kulturhistoriska byggnader flyttats hit från nästan hela Sverige.

Nummer 5—2016

Omslaget för BrandSäkert 5 2016
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 5—2016.