Annons

Du är här

Tommy Magnusson säger att hans jobb inte har varit helt enkelt alla gånger, men att han alltid har haft tillförsikt på slutresultatet.

Hett knäck på kärnkraftverk i öknen

Publicerad1 april 2016  Text Karin Wandrell

Porträttet

Tommy Magnusson lämnade Sverige och Ringhals för ett nytt jobb som Fire Protection Manager för de fyra nya kärnkraftverk som just nu håller på att byggas utanför Abu Dhabi. Med sig i bagaget har han kunskap som spänner över 40 år i kärnkraftsvärlden.

Abu Dhabi är det största av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten och här finns runt tio procent av världens samlade olje­reserver. Eftersom oljan beräknas ta slut om cirka 100 år bygger Abu Dhabi upp en ny infrastruktur med kärnkraftverk för att i framtiden kunna sälja el till emiraten runtomkring. Det första är beräknat att tas i drift 2017.

Tommy Magnusson blev tipsad att söka jobbet som Fire Protection Manager av en kollega och i höstas var det dags att packa väskorna och börja ett nytt liv i öknen.

– Att få skapa de brandtekniska förutsättningarna för drift av ett modernt kärnkraftverk i den här kalibern är ett drömjobb. Jag skulle precis fylla 65 år och hade ändå tänkt jobba vidare när den här möjligheten dök upp. Jag har haft en otrolig karriär i och med att kärnkraften är så internationell och aldrig sagt nej till någonting.

Med sig i bagaget har Tommy Magnusson stor kunskap och ett brett kontaktnät. Han blev klar brandingenjör 1983 och jobbade sedan som »brandchef« ett tiotal år. Med tiden blev han brandspecialist och kom mer och mer in på att arbeta med forskning och utveckling inom kärnkraft. Inspirerad av ett besök på Nuclear Energy Institute i USA, en lobbyorganisation som ägs av kärnkraftverken, startade han Nationella brandsäkerhetsgruppen i Sverige tillsammans med övriga svenska kärnkraftverk och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för att bedriva forskning och utveckling. Gruppen stöttade bland annat Brandforsk, där Tommy Magnusson fortfarande är vice ordförande, och hade många samarbeten med universitet och högskolor.

– Jag vet inte varför vi konstruerade så många problem som måste lösas. Men mycket av det vi har skapat har blivit efterfrågat, bland annat en kvalitetsmanual för att göra brandskyddsberäkningar som togs fram av LTH Brandteknik.

Tillsammans med WANO (World Association of Nuclear Operators) åkte Tommy Magnusson under tio års tid vartannat år runt i världen för att granska andra kärnkraftverks brandskydd. Han har även varit ordförande i en kommitté i FN-organet IAEA (Internationella atomenergiorganet) för att ta fram nya regelverk för just den typ av kärnkraftverk han nu arbetar med i Abu Dhabi.

– Det var väldigt roligt och det kändes trist att behöva hoppa av, men tyvärr finns det varken tid eller pengar till detta nu.

Sitter på många stolar

Operatör för kärnkraftverken är Nawah Energy i Abu Dhabi som ägs av ENEC (Emirates Nuclear Energy Corporation). För säkerhet och strålskydd ansvarar FANR (The Federal Authority for Nuclear Regulation), en oberoende organisation som motsvarar SSM. 

Både bygge och regelverk växer fram parallellt med internationell assistans. Säkerhetsanalys inklusive olika krisscenarion och en djupgående kontroll av designen görs av en oberoende tredje part. Totalt handlar det om ett stort antal rapporter och tekniska dokument som ska vara klara ­innan tillstånd ges för drift.

– Tekniskt sett är det inga direkta problem inom brandskyddet, men det är många olika kulturer som ska samsas. Koreaner levererar kärnkraftverken och amerikaner i höga positioner driver projektet under emiratisk ledning. Jag ansvarar för funktionsområdet brand och i den rollen är jag både chef, projektledare och specialist i ett. Det finns en syster- och referensanläggning i Korea som vi ska efterlikna. Mitt jobb är att överföra den modellen hit och att få organisationen att acceptera att jobba med brandskydd på det sättet.

Brandskyddet bygger på amerikanska normer och anläggningskonstruktionen är licensierad av NRC (Nuclear Regulatory Commission). Det styrande regelverket är NFPA (The National Fire Protection Association).

– Det roliga kommer bli att få vara med i övergången när vi redovisar alla program för myndigheterna och bygger upp insats­beredskapen. Inför uppstarten har ledningen ifrågasatt många satsningar, men nu ska jag jobba för att anpassa risken. Eftersom kärnkraftverken ligger så pass isolerat måste man vara ganska självständig med resurser. 

Utöver ett stort antal emirater är runt ett 20-tal internationella medarbetare engagerade i brandorganisationen. ENEC har väldigt högt anseende och många emirater söker sig dit trots att alla medborgare i Förenade Arabemiraten får en rejält tilltagen medborgarlön.

– Det är väldigt poppis och flertalet har utbildat sig i både Korea och USA. Men det känns lite udda när man frågar en 23-åring vart han är på väg och svaret blir att han ska hämta ytterligare en Porsche till sin samling av bilar. Det tar ett tag att komma in i kulturen.

Annorlunda vardag

Anläggningen ligger mitt i öknen, en timmes insatstid från större bebyggelse och räddningstjänster och cirka 3,5 timmes bussresa från huvudstaden Abu Dhabi. Arbetsveckan är söndag till onsdag och under den tiden inkvarteras Tommy Magnusson på ett hotell med full service och allt från dignande middagsbuffé och fem meter långt dessertbord till squash- och tennisplaner, simhall och en driving range

– Men det är långa dagar så jag är rätt slut på kvällarna.

Tommy Magnusson har även en lägenhet med havsutsikt i Abu Dhabi. Fritiden ägnar han åt att dyka, lära sig spela golf och läsa.

– Alla är väldigt öppna eftersom vi befinner oss i samma situation. Vi är alla lite rotlösa. Men jag saknar inte Sverige och Varberg i sig, förutom naturen. Jag har blivit sådan att jag är där jag är. Förr ville jag alltid vara någon annanstans, men nu lever jag i nuet istället. Det blir bara jobbigt annars. Familjen kan komma och hälsa på när de vill; det var en förutsättning för att jag skulle ta jobbet. Visserligen är barnen vuxna, men det är ändå kul att möjligheten finns.

Nästa år kommer det första kärnkraftverket att tas i drift. Till en början är det tänkt att emiraterna ska sköta anläggningen med hjälp av utländska skiftchefer medan koreanerna hanterar underhållet.

– Vi får se hur de högt ställda förväntningarna på personalen uppfylls. Det blir en spännande utmaning, eftersom den unga generationen lever under sådana förhållanden att de i praktiken inte behöver en anställning för att överleva. För egen del tycker jag att det är hur roligt som helst att få vara med under uppbyggnaden och när anläggningen tas i drift. 

Lärdomar från bränder

Att hans karriär har kretsat kring just kärnkraftverk handlar mycket om tillfälligheter.

Första mötet med Ringhals skedde redan under byggtiden, då han var med och rensade brädor parallellt med studierna i biologi på universitetet. När det sedan blev ett jobb ledigt som strålskyddstekniker på driften 1975 sökte han, fick det och blev sedan kvar i olika positioner fram till i höstas. Totalt blev det 40 år på samma arbetsplats.

– Strålskyddstekniker var ett roligt jobb med mycket liv och rörelse och en bra början. Jag knöt många nya kontakter och fick en bra uppfattning om anläggningen som jag har haft en väldig nytta av. 

Under Tommy Magnussons år på Ringhals inträffade två bränder. Transformatorbranden 2006 som ledde till att reaktorn snabbstoppades automatiskt, utan att övriga system påverkades och branden 2011 som bröt ut under en täthetsprovning av reaktorinneslutningen och ledde till att Ringhals 2 stod still i nio månader. 

– Jag blev ansvarig för utredningen och startade upp restvärderäddningen. Eftersom man drar upp trycket till 3,2 bar i hela byggnaden tog det ett dygn innan det gick att gå in, så det var många konstiga spekulationer i början. Det var lite otäckt faktiskt. 

Orsaken till branden visade sig vara en kvarlämnad vattendammsugare med sladden ansluten till ett eluttag. Där fanns också en plastback med skoskydd, en låda med PVC-handskar, en dykardräkt i gummi, några slangar samt saneringsmaskiner innehållande elektronisk utrustning. Branden slocknade av sig själv efter en halvtimme, men hela den cirka 50 000 kubikmeter stora reaktorinneslutningen blev nedsotad.

– Normalt ska det vara helt tomt och utstädat innan man gör denna typ av prov, säger Tommy Magnusson. Jag hade diskuterat detta många gånger, men vid det här tillfället uppfattades det tydligen som att det material som skulle användas igen efter provtryckningen kunde vara kvar. Säkerhet handlar egentligen bara om disciplin och tråkiga rutiner och att folk förstår varför de måste följas.

I Abu Dhabi handlar det just nu om att få instruktionerna på plats och att få olika avdelningar att göra vissa delar.

– Jag vill skapa förutsättningar för vad de ska göra och ännu är vi inte riktigt överens men det kommer väl med tiden. Det är lite annat tänk här och jag känner verkligen att jag har nytta av att ha jobbat så länge och även internationellt. Om allt fungerar och jag får göra som jag vill räknar jag med att stanna mellan tre och fem år. Men villkoren kan ändras när som helst, det måste man vara medveten om.

Tommy Magnusson

Aktuell: Fire Protection Manager i Abu Dhabi
Ålder: 65
Bor: Abu Dhabi
Familj: Fru Lena, 61, sjukgymnast, barnen Axel, 34, ekonom och Beate, 31, psykolog
Intressen: Naturen, motion, dykning och just nu försöker jag lära mig att spela golf.
Favoritpryl: Just nu en helt onödig pryl, fiskeradarn, som tas med vid flugfiske
Motto: Inget är omöjligt. Jag är ju här!

Nummer 2—2016

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 2—2016.